Sukces olsztyńskiego gastronomika

0
1968

Rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań rolnictwem, również tym ekologicznym, oraz promowanie życia i pracy na wsi – to główne cele Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, której jubileuszowa, XV już edycja odbyła się na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Na podium – drużyna z olsztyńskiego gastronomika.

W Olimpiadzie startowało około 180 zawodników w 8 blokach tematycznych związanych z żywnością i rolnictwem. W zmaganiach wzięła udział młodzież nie tylko z naszego województwa, ale również z podlaskiego, pomorskiego i mazowieckiego.

Reprezentacja Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie odniosła sukces zdobywając 3  medalowe miejsca w dwóch blokach tematycznych:

  • 1 miejsce w bloku „Technologia żywności” dla Anety Olejnik z klasy 4Ts.
  • 1 miejsce w bloku „Gastronomia”  dla Idy Popis z klasy 4Tbż,
  • 3 miejsce w bloku „Gastronomia”  dla Patrycji Pajewskiej z klasy 3Tcż

I to nie koniec sukcesów. Drużyna ZSG-S wywalczyła 2 miejsce wśród 44 szkół startujących w eliminacjach okręgowych. To pierwsze w historii olsztyńskiego „Gastronomika” tak prestiżowe miejsce na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Wymienieni uczniowie będą reprezentowali olsztyński okręg na eliminacjach centralnych, które odbędą się 3-4 czerwca w Trzciance koło Poznania.

BRAK KOMENTARZY