Dwa oficjalne stanowiska na Konwencie Marszałków

Konwent poprzez wspólne stanowiska w strategicznych kwestiach związanych z rozwojem województw, skutecznie wpływa na kształtowanie polityki samorządowej.

Do zadań Konwentu należy także inspirowanie społeczności regionalnych, organizacji pozarządowych i pożytku publicznego do podejmowania wspólnych, obywatelskich inicjatyw, mających wpływ na rozwój województw.

Tworzą go marszałkowie województw wchodzących w skład Związku Województw Rzeczypospolitej Polskiej.

W ramach Konwentu marszałkowie spotykają się na posiedzeniach, odbywających się rotacyjnie w każdym z kolejnych województw. Każdy region sprawuje w Konwencie półroczną prezydencję. Posiedzenia kończą się wypracowaniem wspólnych stanowisk, adresowanych do władz państwowych, właściwych instytucji i urzędów centralnych.

Podczas spotkania Jakuszycach (województwo dolnośląskie) rozmawiano o nielegalnym składowaniu odpadów, zwłaszcza w zakresie finansowania ich unieszkodliwiania oraz programy polityki zdrowotnej ze szczególnym uwzględnieniem dostępności do specjalistycznych świadczeń medycznych.

Uczestnicy przyjęli także dwa oficjalne stanowiska. Pierwsze dotyczy konieczności przeprowadzenia wcześniejszych aktualizacji wojewódzkich planów transformacji. Jest to działanie niezbędne do realizacji projektów i podjęcia działań planowanych do dofinansowania z funduszy unijnych, które nie zostały bezpośrednio wskazane w już zatwierdzonych planach, jednakże pozostają w zgodności z Mapą Potrzeb Zdrowotnych na lata 2022-2026 i Krajowym Planem Transformacji na lata 2022-2026 oraz dokumentem strategicznym „Zdrowa Przyszłość. Ramy strategiczne dla systemu ochrony zdrowia na lata 2021-2027, z perspektywą do 2030 r.”.

– Nielegalne składowanie odpadów to problem całej Polski, u nas w porównaniu do innych województwa skala problemu jest dużo mniejsza. Tym bardziej trzeba mieć przygotowane mechanizmy finansowania procesu unieszkodliwiania takich odpadów – mówi Bogdan Bartnicki, członek zarządu województwa warmińsko-mazurskiego. – Podczas konwentu marszałków przyjęliśmy dwa oficjalne stanowiska, pierwsze dotyczące konieczności przeprowadzenia wcześniejszych aktualizacji wojewódzkich planów transformacji.  Drugie z przyjętych wspólnie stanowisk dotyczyło powołania zespołu koordynatorów do spraw polityki przestrzennej przy Związku Województw RP. Jest to podyktowane koniecznością podjęcia wspólnych, zintegrowanych działań na rzecz wzmocnienia roli polityki przestrzennej na poziomie regionalnym.

Jego zadaniem będzie wsparcie doradcze Związku Województw RP w sprawach związanych z planowaniem przestrzennym, do których należy w szczególności formułowanie wniosków, uwag, opinii, rekomendacji i stanowisk oraz współpraca ze stroną rządową, samorządami lokalnymi i innymi jednostkami.