“Gastronomik” tuż za podium

0
2319
gastronomik

Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych potwierdza przynależność do krajowej czołówki. Tym razem uczennice z Olsztyna znalazły się tuż za podium krajowego czempionatu.

“Henryk Sienkiewicz i jego twórczość” – taki był tytuł tegorocznych Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. W finałowej stawce nie zabrakło przedstawicieli olsztyńskiego Gastronomika. Anna Zielnik i Martyna Pawlak, przygotowywane przez Teresę Iwanowską zajęły czwarte miejsce. Zwyciężyła szkoła z Lublina.

Olsztynianki, inspirując się patriotyzmem towarzyszącym dziełom noblisty, przygotowały tort “Komedia z pomyłek”, który składał się z polskich produktów i smaków. Tymczasem deser nawiązywał do zagranicznych wojaży twórcy. Do stworzenia “Listów z podróży” uczennice użyły produktów pochodzących z krajów i kontynentów na których pisarz bywał.

Za zajęcie czwartego miejsca nagrodą było 20 kg czekolady oraz specjalistyczne szkolenie dla uczniów olsztyńskiej szkoły.

W Mistrzostwach Polski, które odbyły się w Warszawie, wzięły udział 52 zespoły z całej Polski. Do finału zakwalifikowało się 12 szkół.

BRAK KOMENTARZY