Sędzia Sądu Rejonowego w Bartoszycach spowodował wypadek. Jest oświadczenie w tej sprawie

fot.pixabay

W związku ze zdarzeniem drogowym z dnia 13 stycznia 2021 r. w miejscowości Bezledy z udziałem sędziego Sądu Rejonowego w Bartoszycach – Bartosza Szlachty, wydane zostało oświadczenie.

Prokurator Prokuratury Rejonowej w Bartoszycach w dniu 14 stycznia 2021 r. poinformował Prezesa miejscowego Sądu o zdarzeniu drogowym z udziałem sędziego Bartosza Szlachty Wiceprezesa Sądu Rejonowego w Bartoszycach. Z informacji tej wynika, że sędzia Bartosz Szlachta, kierując samochodem osobowym w miejscowości Bezledy, miał z nieustalonych przyczyn zjechać na lewy pas ruchu i zderzyć się z prawidłowo jadącym samochodem ciężarowym. Na miejsce zdarzenia przybył patrol policji i zespół pogotowia ratunkowego. Następnie sędzia Bartosz Szlachta został przewieziony do szpitala, gdzie gwałtownie pogorszył się jego stan zdrowia. Sędzia nadal przebywa w szpitalu.

Nadmienię, że obaj kierowcy zostali poddani badaniu na zawartość alkoholu w organizmie. Wstępne badanie wykazało u sędziego stan nietrzeźwości, natomiast kierowca pojazdu ciężarowego był trzeźwy.

W związku z zaistniałą sytuacją Prezes Sądu Rejonowego w Bartoszycach w dniu 15 stycznia 2021 r. zarządził natychmiastową przerwę w czynnościach służbowych sędziego Bartosza Szlachty do czasu wydania przez właściwy Sąd Dyscyplinarny decyzji o uchyleniu tej przerwy bądź zawieszeniu sędziego w czynnościach służbowych. Sprawy, które prowadził sędzia Bartosz Szlachta zostaną przydzielone do rozpoznania pozostałym sędziom Sądu Rejonowego w Bartoszycach.

Niezależnie od tego pragnę zapewnić Państwa, że Prezes Sądu Okręgowego w Olsztynie i środowisko sędziów zdecydowanie potępia tego rodzaju zachowanie, tj. prowadzenie pojazdu po użyciu alkoholu lub innych środków odurzających. Jeśli potwierdzą się okoliczności związane ze zdarzeniem drogowym z udziałem sędziego, to należy spodziewać się, że czeka go postępowanie karne, a także dyscyplinarne. To drugie może dla niego zakończyć się karą, z których najsurowszą jest usunięcie z zawodu – podpisał Sędzia Sądu Okręgowego w Olsztynie Olgierd Dąbrowski-Żegalski Rzecznik Prasowy Sądu Okręgowego w Olsztynie.