Rozsmakowani w kulinarnym dziedzictwie regionu

0
766

Już po raz drugi dzieci i młodzież z olsztyńskich szkół i przedszkoli rozsmakowywali się w Warmii i Mazurach. Wspólna przygoda kulinarna polegała na poznawaniu smaków oraz sposobów gotowania, kiszenia i przygotowywania dań, według tradycyjnych, popularnych w naszym regionie, metod.

Spotkaniu towarzyszyły niezwykłe opowieści o dawnych sposobach wykorzystywania roślin w kuchni, w lecznictwie oraz o idei slow food.

Dzięki temu projektowi młodsi i starsi mogli zdobyć wiedzę o dawnej sztuce kulinarnej naszych przodków z Olsztyna– podkreśla Ewa Mieszczyńska, nauczycielka XI Liceum Ogólnokształcącego –  a przysłowiową “wisienką na torcie” było poznawanie pasjonatów i miłośników naszej warmińsko-mazurskiej ziemi.

„Rozsmakuj się w Warmii i Mazurach – poznaj zapomniane oblicze regionu. Odsłona 2” to projekt z zakresu edukacji kulturowej i regionalnej. Elementem tego przedsięwzięcia była także gra te terenowa, która przybliżała ważne kulinarnie tradycje naszego miasta. Dodatkowo uczestnicy nie tylko mogli dowiedzieć się o tym dlaczego nie warto kupować wielu sklepowych produktów, ale także jak nauczyć się jak przyrządzić je samemu. Poznali także, wywodzącą się ze średniowiecza, metodę kiszenia warzyw i spróbowali jadalnych roślin.

Projekt jest objęty patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego.

BRAK KOMENTARZY