Nasza wygrana w ogólnopolskiej „Bitwie Regionów”

0
902

Zwycięska drużyna – Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu, niewielkiej wsi położonej koło Ostródy – przygotowała dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach. Zwycięzcy otrzymali nagrodę w wysokości 5 tys. zł.

Konkurs po raz pierwszy odbył się w 2015 r. w Chojnicach. Początkowo nosił on nazwę Kulinarna Bitwa Regionów „Kaszubskie smaki kontra borowiackie przysmaki”. W 2017 r. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa kontynuował konkurs kulinarny, a rok później zyskał on zasięg krajowy.

Inicjatywa po roku przerwy spowodowanej pandemią COVID-19 – częściowo odbywała się w przestrzeni wirtualnej. Składała się z dwóch etapów.

W pierwszym etapie uczestnicy mieli zaprezentować w formie wideo potrawę regionalną – danie związane z danym obszarem geograficznym, które wywodzi się z tradycji i zwyczajów kultywowanych na danym terenie. Uzupełnieniem prezentacji był opis przepisu i receptury danego dania na bazie polskich tradycyjnych produktów. Do konkursu zgłosiło się 618 zespołów. Komisja konkursowa oceniła prace i wyłoniła 16 laureatów I etapu w każdym województwie.

W finale, który odbył się w Częstochowie, uczestniczyli wszyscy zwycięzcy pierwszego etapu. Finałowa ocena jury to składowa dwóch etapów: prezentacji filmowej wraz z opisem oraz prezentacji na żywo.

“Bitwa Regionów” to konkurs adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich wpisanych do rejestru prowadzonego przez ARiMR oraz stowarzyszeń, których statutowym celem jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.

BRAK KOMENTARZY