Marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin apeluje, by w okresie przedświątecznym wspomóc lokalne firmy związane z siecią „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.
Ma to pomóc regionalnej gospodarce przetrwać okres pandemii COVID-19.
Samorząd województwa od początku pandemii zachęcał, żeby mieszkańcy wspierali zakupami lokalnych przedsiębiorców zrzeszonych w sieci “Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Teraz ponowił apel ze względu na okres przedświątecznych przygotowań i zakupów. Gustaw Marek Brzezin, marszałek województwa zwrócił uwagę, że, „wiele osób w trosce o życie i zdrowie swoje i bliskich ponownie zrezygnuje z wystawnych, gromadnych uroczystości i będzie świętować skromnie, jedynie wśród najbliższych”. – Bez względu jednak na to, kto będzie nam towarzyszył podczas Wielkanocy, uszanujemy tradycje, których oprawa kulinarna i świąteczne potrawy są nieodłącznymi elementami – napisał marszałek Brzezin.
wrócił się do mieszkańców regionu o bycie solidarnym i wspieranie się nawzajem. “Pomóżmy również regionalnym firmom przebrnąć przez ten trudny okres, decydujący o ich dalszym istnieniu na rynku. Kupujmy lokalne produkty, jedzmy potrawy przygotowane przez naszych wytwórców – wszystko z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa i aktualnie obowiązujących przepisów prawa – podkreślił samorządowiec.
W apelu marszałek Brzezin przypomniał, że u firmach należących do sieci “Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” można zamówić produkty i dania z dowozem lub odbiorem własnym. Członkostwo w sieci gwarantuje, że potrawy zostały przygotowane przez regionalnych wytwórców z użyciem wyprodukowanych w regionie surowców. – Okażmy solidarność i pomóżmy naszej regionalnej gospodarce przetrwać – zaapelował marszałek województwa.
Do regionalnej sieci należy prawie 140 firm z branży gastronomicznej i hotelarskiej, producentów wędlin, przetworów rybnych, mąki, pieczywa, wyrobów cukierniczych, mleczarskich, produktów z owoców i warzyw czy pszczelarskich.