Choć borówki amerykańskie przybyły do nas zza oceanu, to najwięcej tych owoców uprawia się w Polsce. Są nie tylko smaczne, ale także mają nieocenione właściwości zdrowotne. Warto więc wzbogacić o nie swoją dietę, szczególnie jeśli dbamy o linię. Do porannego koktajlu jogurtowego z borówkami, można dodać pestki granatu. W ten sposób uzyskamy pyszny napój, który zapewni nam energię, lecz nie spowoduje przyrostu wagi.
- Borówka amerykańska. Co wiemy na jej temat?
- Owoc granatu, czyli egzotyczny przysmak
- Pomysły na zdrowe desery z owocami
Borówka amerykańska. Co wiemy na jej temat?
Owoce borówki amerykańskiej charakteryzują się ciemnogranatową barwą i delikatnym, słodkim smakiem. Pochodzą z rodziny roślin wrzosowatych a najpopularniejszą odmianą jest borówka wysoka. Więcej na temat jej właściwości odżywczych i zdrowotnych znajdziesz tutaj:https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/borowka-amerykanska-wlasciwosci-kalorie-witaminy/. Do deserów i napojów z borówkami, świetnie pasują owoce granatu. Jest tak dlatego, że nieco cierpki smak rubinowych pestek, przełamuje borówkową słodycz. Granaty są owocami cenionymi od starożytności, a informacje o ich zaletach przeczytasz tu:https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/wlasciwosci-granatu-kalorie-witaminy-wartosci-odzywcze-indeks-glikemiczny/.
Wróćmy jednak do samych borówek i ich właściwości. Oprócz pysznego smaku, są także niskokaloryczne. W stu gramach borówek znajduje się tylko 57 kcal. Mogą je bez problemu spożywać osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ mają bardzo niski indeks glikemiczny. Ten termin oznacza, o ile i jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi, po zjedzeniu danego produktu. Jeśli chodzi o witaminy, borówka amerykańska ich bogatym źródłem. Dobrze spożywać ją jesienią i zimą, z uwagi na wysoką zawartość witaminy C. W ten sposób można wzmocnić odporność organizmu. Poza tym, owoce te mają sporo witamin z grupy B, oraz witaminy D, A i E. Zawierają też sporo składników mineralnych, jak np. potas, magnez, wapń i żelazo. Dwa pierwsze wspomagają pracę mózgu, natomiast dwa ostatnie wpływają korzystnie na układy kostny i krwionośny. Wartości odżywcze borówek amerykańskich uzupełnia jeszcze kwas foliowy, szczególnie polecany przyszłym mamom. Dzięki wysokiej zawartości luteiny, borówki są korzystne dla naszych oczu. Stosuje się ją wspomagająco w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Owoce borówki amerykańskiej mają także działanie zapobiegające nowotworom, a nawet marskości wątroby. Zawierają bowiem kwas pantotenowy i kwas elagowy, które przeciwdziałają rozwojowi komórek rakowych. Borówki amerykańskie najlepiej spożywać na surowo, lub pić wyciśnięty z nich sok. Dietetycy polecają je także osobom na diecie odchudzającej, ponieważ, jak wspomnieliśmy, borówka zawiera tylko 57 kcal w stu gramach, oraz błonnik, wspomagający trawienie.
Owoce granatu, czyli egzotyczny przysmak
Drugim owocem, którego właściwości prozdrowotnych nie sposób przecenić jest granat. Jest on znany już od czasów starożytnych, a wzmianki o nim można znaleźć nawet w Biblii. W porównaniu do borówek amerykańskich, granaty są bardziej kaloryczne. W stu gramach granatowego miąższu mieści się 80 kcal. Jednak są one polecane diabetykom i osobom odchudzającym się, ponieważ ich indeks glikemiczny jest bardzo niski. W dodatku, dzięki zawartości witamin i minerałów, mają one właściwości lecznicze. Owoce granatu, podobnie jak borówki, maja sporo witaminy C, a także A i E. Pierwiastki korzystne dla zdrowia człowieka, które znajdują się w granatach to m.in magnez, fosfor i potas. Wspomagają one pracę mózgu i układu nerwowego. Natomiast błonnik, działa korzystnie na układ pokarmowy. Lista właściwości prozdrowotnych owoców granatu, jest bardzo długa. Przede wszystkim regulują one poziom glukozy we krwi i obniżają ciśnienie tętnicze. Dlatego są one polecane pacjentom przez lekarzy diabetologów. Ponad to, zwalczają one wolne rodniki, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Granaty powinni włączyć do swojej diety panowie, ponieważ działają one dodatnio na “męskie sprawy” oraz zapobiegają rakowi prostaty. Także kobiety w okresie menopauzy, dzięki tym owocom, będą mniej odczuwać związane z nim dolegliwości. Granat obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Pomysły na zdrowe desery z owocami
Skoro już tyle powiedzieliśmy o zaletach borówek amerykańskich i granatów, podpowiadamy teraz jak je spożywać. Na śniadanie warto zrobić sycący koktajl na bazie jogurtu naturalnego. Dwie łyżki stołowe płatków owsianych łączymy z łyżką borówek i pestkami granatu. Dodajemy opakowanie jogurtu, lub maślanki i miksujemy. Dobrym pomysłem jest także dietetyczny deser, znanego w krajach Maghrebu. Tam używa się tylko pestek granatu, natomiast my możemy dodać do niego także borówki. Najpierw należy przygotować kaszkę kuskus według przepisu na opakowaniu. Potem dodajemy pestki granatu z dwóch sztuk owoców. Na koniec wsypujemy ok. stu gram borówek amerykańskich i wszystko razem mieszamy. Można dodać także trochę cukru lub słodzika, jeśli deser wydaje się zbyt cierpki. Potrawę można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.